Träningspasset med Jenny och Magic var såå spännande! Det är inte varje dag som JAG tycker det är spännande att förklara, med tanke på att jag hela tiden vet vad jag ska säga, men den här gången var det lite annorlunda.
Det är nämligen så att Jenny är intresserad av att lära sig om hela hästen rörelseschema och muskulatur – anatomi på hög nivå 😉
Så det arbete som jag alltid gör med hästarna i introduktionsarbetet fick jag för första gången på flera månader förklara, visa och berätta om.. och eftersom jag hela tiden vidareutvecklar mig och min teknik blev det spännande att se hur jag skulle förklara allt, haha!
Bildtext: Fina Magic (bild lånad av Jenny)
När en häst rör sig handlar det om att nå de “rätta arbetsmusklerna”. När vi uppnår att hästen arbetar med dessa sker en automatisk kedjereaktion i hästens kropp. Denna kedjereaktion är logisk rent anatomiskt för hästen och finns till just för att det är de musklerna som hästen SKA använda sig av för att hålla – därför har de ett samband med varandra och kan då utesluta “felande” muskler som istället får ta hand om andra saker än att arbeta i träning.
För att skapa en förståelse för hur jag menar ska jag ta ett exempel. En häst som går med öppen mun när man tränar den kommer automatiskt att sätta underhalsmuskulatur eftersom den muskeln som öppnar hästens mun har nämligen även uppgiften att dra huvudet nedåt och sitter på halsen undersida. Eftersom denna muskel inte är ämnad för träning blir den ogynnsam i träningssyfte och bryter den rätta muskelkedjan som vi vill uppnå med träningen.
Så vilken muskelkedja talar jag om.. Jo!:
Den kedjan som börjar med att hästen använder sin stora ryggmuskelgrupp (Longissimus) genom att välva sin rygg, som erbjuder halsens muskelgrupp till nedåt-framåt-sökning (Splenius), som i sin tur går vidare till att hästen blir lätt och fin i sin framdel och aktiverar sin bukmuskulatur (Obliquus externus abdominis) som snart sluter “cirkeln” till rumpmuskulaturen (Gluteus) som fäster in tillbaka i ryggmuskulaturens bakre del (åter till Longissimus) och vi har följt muskelkedjans cirkulation i hästen kropp 🙂
Minsta störning i detta kretslopp stör mer eller mindre och löses ej problemet inom en snar framtid musklar sig snart hästen inte fullt gynnsamt.
Muskler, celler, vår hjärna – ja vår kropp i sin helhet är extremt intelligent och fungerar bäst genom att vara aktivt medveten och behöver därför stimuleras väl.
När jag tränar hästar ser jag stort på mina fyrbenta vänner och hittills har de alla kunnat lösa de uppgifter som jag givit dem!
Att hjälpa våra hästar är en mycket god tanke men vi gör dem egentligen (enligt mig) en björntjänst eftersom vi curlar dem till att inte tänka själva och på så vis hämma deras personlig utveckling.
Självklart får vi korrigera våra hästar, vilket vi inte ska tveka på om hästen går i en ogynnsam form eftersom det direkt skadar dem. Men värt är att tänka på HUR vi korrigerar dem innan vi gör det och vad tanken är med korrigeringen.
Jag korrigerar en häst när den inte lyssnar på någonting som jag gång på gång bett den om. Korrigeringen genomförs på ett sätt som avleder den från att göra på ett vist vis, och inbjuder den till att göra någonting annat. Här får hästen valet att göra vad den vill förutom det den just gjorde – vilket är väldigt brett! Det kan förvirra, paralysera, stärka, utveckla osv. osv. beroende på hästens självkänsla och självförtroende – men alla gånger har det tagit hästar vidare i sin personliga utveckling och de tyr sig inte bara mer till oss och blir positiva till arbete utan stärker sig själva både mentalt och fysiskt.
Som vanligt blev detta väldigt luddigt och abstrakt! Så för att avsluta med något konkret kommer här ett exakt exempel på vad jag, Jenny och Magic tränade på 🙂
*
Uppgift
Arbete i lina på volt från marken.
Mål
Få hästen att spåra på volt/böjt spår.
Synligt problem
Hästen går på två spår, skjuter ut rumpan när han ska göra halt, skjuter ut rumpan när han ska gå ut på volten igen (..eller?)
Bakomliggande orsak
Hänger i linan, skjuter ut bogen, tar ej halten från linans fästning i huvudlaget, över ryggen och till bakbenen, söker kontakt med linföraren (..eller?)
Grundorsak
Hästen förstår inte vad som förväntas av den, hästen har “dåligt självförtroende” och söker därför stöd från linföraren, hästen har inte funnit balans, koordination och medvetenhet, saknar i vissa fall muskelstyrka för uppgiften (..eller?)
Lösning
Anpassa uppgiften till hästens muskulära nivå och om detta redan är uppfyllt gör hästen medveten om de muskler som du vill att den ska använda.
I dessa fall använder jag mig av en vändning/varvbyte som fungerar precis som yttertömmen vid tömkörning. Eftersom jag vill använda mig av så få hjälpmedel som möjligt har jag “uppfunnit” denna korrigering för att det gör hästen medveten om hur den ska rama in sig själv UTAN någon yttre töm, eller vid ridning ytterskänkel.
På detta sätt gör jag hästen självständig och balanserad, samt koordinerad och du kan använda energin på annat än att rama in din häst – för det ska den klara själv.
Dessutom, om du använder hjälpmedel, allt förutom hästens hjärnas egna inlärningsförmåga, mister du all gratisträning som hästen själv utför när den vistas i hagen. För där kan inget annat än den själv påverka sitt rörelseschema. Den tiden vi tränar våra hästen ska vi kunna använda till att trimma istället för att vidbehålla, eftersom det inte tar träningen framåt 🙂
Var det någon som förstod något, haha!? Får hoppas det, annars hoppas jag att ni hör av er så lovar jag att vidareutveckla lite mer utvecklande invecklade tankar 😉