Bildtext: Zenta och jag pratar lite känslor i en trygg zon (7 jan 2012)

Sååå, var ska jag börja med denna lilla pärla!? Hon är en 5-årig korsning arab/nordsvensk som varit hos så många människor att hon nog själv slutat bry sig. Nu har hon förhoppningsvis äntligen hittat hem hos Josefine som lånar henne av ägarna, men hon verkar vilja köpa henne trots lite problematik.

Eftersom Josefine är Johannas, min gamla praktikant, syster så arbetade jag med Zenta mer som jag gör med mina egna. Jag gör inte på något annorlunda vis egentligen, men den väsentliga skillnaden är att jag inte behöver förklara mig eller dra hypoteser osv. utan talar genom hästen rakt från hjärtat, som Josefine i sin tur fick lyssna till med ett öppet hjärta.

Jag blev kontaktad eftersom Zenta börjat använda stegringar vid ridning/uppsittning så kraftfullt att Josefine befarar för både sin egen och Zentas säkerhet. De tror att hon går mot tryck, som i detta fall blir i tygeln och liknande beteende hade de märkt av när de skulle lasta henne hem till sig.

Första passet i inhägnaden under själva analysen
..så gjorde vi inget annat än att reglera det första steget från skritt.. det tog sin tid, men efter det var igenom fick vi en ponnyhäst som inte längre pinnade på med raka små stolp-ben utan klev rakt igenom kroppen med knälyft inte bara bak utan även fram 🙂

Sedan hann jag inte ens börja med den definitiva inramningen för en hel del framkom redan vid närkontakten. När väl inramningen kom tyckte vi alla så synd om lilla stumpan som hade så mycket känslor att deala med. Hon visade allt det som Josefine talat om och jag som innan inte ens kunde tänka mig att denna lilla tös.

Denna dag blev mycket analysernade som i sig är grunden till själva problemlösningen, men det fanns inte ork för det efter allt för vi var alla väldigt trötta och Josefine berättade att Zenta var väldigt kontaktsökande och annorlunda när de traskade hem.

Andra dagens träningspass
..var helt annolrunda och mycket mer självklar för oss alla. Zenta kom djupare in i sig själv utan att försvinna. Hon kunde bearbeta trauman, ta in sin omgivning, analysera sig själv trots att hon gick igenom massor av tuffa saker.

Vi hade egentligen bara två olika lägen denna dag, det ena läget var i en trygg zon med huvudet i markhöjd, ruskande och skakande förlösande som var en otroligt häftig upplevelse att skåda. Det andra läget var i trauman där Zenta skötte sig mest själv idag genom att hela tiden gå framåt i processen. Jag fanns vid hennes sida och hon ändra hela tiden sitt beteende. I slutet av andra dagens pass började allt kännas så klart att vi kände oss okej med tanken på att sitta upp.

När vi gick igenom “det magiska tygeltaget” från marken bekräftade Zenta än mer vad vi kommit fram till och hon har stora svårigheter med att släppa stegrinstänket för lösgörande hjälper åt vänster, dock MYCKET BÄTTRE! Det går verkligen inte att jämföra henne mot gårdagen och hela hennes rörelseschema och tankeverksamhet har här blivit säkrare och mer balanserat.

Första uppsittningen blev i ridhuset, som avslutning (för att sluta cirkeln), eftersom det aldrig uppstått några problem där. Nu visste vi exakt vilka muskelgrupper med cellminne sompåverkar hennes mentalitet så några minnuters lösgörande arbete ägnade vi oss åt innan vi kramade om Zenta och tackade för idag 🙂

Min filosofi om hästar som skapat ett negativt beteende på vissa platser!
Det är väldigt lömskt med hästar som visar ett beteende på en eller vissa speciella platser och det gör det väldigt svårt för oss att lösa problemet eftersom det alltid sker på deras villkor. Några exempel på detta är hästar som är svårlastade, vägrar på hinder, inte vill gå in i ridhus, stegrar sig osv.

Eftersom jag gör en så noggrann analys lyckas jag lyckligtvis se mönster överallt och vet “vilka knappar” jag ska trycka på för att kunna bearbeta detta beteende utan att det ska behöva ske till vår nackdel utan snarare fördel. Jag/vi får då ett stort ansvar att verkligen veta vad vi pysslar med och göra det i all välmening på ett professionellt vis! Tar hästen dåliga beslut får vi föregå med gott exempel. Det handlar INGENTING om att dominera eller kuva våra fyrbenta vänner, jag har aldrig behövt använda mig av sådana metoder, men lika delar kärlek som konsevens är nödvändigt! Väldigt låsta individer behöver oftast mer konsekvens än de som inte gått så “djupt in i beteendet” men det innbär också att de behöver så mycket kärlek att det täcker upp lika med hur konsekventa vi är.

En liten sammanfattning av tankar och händelser under de två första dagarna med Zenta, tredje dagen tar vi i den andra och sista delen eftersom denna dag är en upprepning av de två tidigare dagarna fast från ryggen.