Skyll inte på hästen. Skyll inte på dig själv. Skyll på din tränaren!
Som vanligt drar jag allt till sin spets när det gäller våra hästar och den här gången kommer jag att gå på alla tränare hårt – vilket innebär att det träffar mig själv också så det gäller att passa tungan lite, hehe 😉
Så, att hästmänniskor är ett lite känsligt släkte är väl inte någon nyhet och att kritisera någons hästhållning eller ridning kan svida rejält hos båda parter. Varför det är på detta vis är nog för att vi bryr oss så oerhört om våra kära fyrbenta och vi vill göra det rätta för dem. Men konstruktiv kritik är någonting som utvecklar oss så vi borde bry oss mer om varandra och tänka att vi kritiserar och blir kritiserade i all välmening om omtanke. Men var har det här egentligen med överskriften att göra undrar du kanske nu?!
Jo, det är nämligen så att vi är väldigt noga med att ge våra hästar rätt skötsel, träning osv. och många är de som inte vill att andra “lägger näsan i blöt”. Sedan finner vi någonstans någon som vi ser upp till och börjar träna för och lyssna till, just för att vi tror på dem. Problemet här är nu istället tvärt om än det ovannämnda, nämligen att man nu lägger hela sin tilltro hos sin tränare. Självklart är det inte något problem att man tror på en person, tvärt om – det är ju ett steg i rätt riktning. Men någonting som vi glömmer bort är att den här personen är en helt vanlig människa precis som du själv och alla de andra runt omkring dig som gav dig tips innan men som du kanske valt att inte lyssna till.
Att se upp till och tro på någon är ingenting negativt, men det kan bli väldigt ogynnsamt när vi höjer dem till skyarna utan att ifrågasätta det de säger. För det är ju ändå så att det som utvecklar oss är kritiken eller ifrågasättningarna, så vi måste ta reda på “källförteckning” till svarenvi får på våra frågor.
Någonting annat som träffar väldigt många är när andra människor kritiserar vår tränare, det är nästan snäppet värre än att bli kritiserad själv.
OCH – summa kardemumma av denna lagom långdragna utläggning är:
Om ingen kritiserar “oss” som kallar oss tränare utvecklas vi inte i samma utsträckning som vi hade gjort om vi blivit ständigt ifrågasatta hela tiden och blev tvugna att förklara varför 🙂
Det kan även vara så (jag säger INTE ATT det är så, men jag upplever att det lätt kan bli så..) att man lätt gömmer sig bakom en titel som liksom gör att man automatiskt blir mer ranghög än utan titeln.
Jag vill inte göra mig osams med varken certifierade tränare eller de som är nöjda med dem, för alla gör precis som de vill. Jag själv kallar mig Diplomerad Hästmassör, för att det var vad jag tyckte skulle gynna mig i hästträningen – att ta reda på hur deras kroppar verkligen fungerar. Jag har genom åren träffat så många hästägare som tränat för utbildade tränare eller meriterade tävlingsryttare som de Blint trott på, just för att “alla andra gör det”..
Varför ska vi då skylla på våra tränare och vad menar jag egentligen med detta?
Jag menar att vi behöver höja standarden på våra tränare! ..och ta reda på vad som är rätt och vad som är fel, samt lära oss skillnaden på vad som är mode och “snabba” men ack så skadliga genvägar och vad som är riktig kunskap och hälsosamt för våra hästar och oss själva.
För att göra detta inlägg mindre luddigt tänker jag nu spalta upp några problem och lösningar, samt genvägarna som andra tränare rekommenderat:
______________________________________________________________________
Akut symptom:
Häst som hänger i handen vid ridning (ofta även stark)
Grundorsak:
Hästen är framtung, för låg i formen och ofta bakom lodplan, på sina bogar, hängande bröstkorg, inaktiv magmuskulatur som ger inkorrekt överlinje och leder till att bakbenens aktivitet blir tyngden i handen.
Min lösning:
Hemlig 😉 Nej, men min markträning löser grundorsakerna, sedan är det bara att underhålla i ridningen
Andra tränares lösningar:
Många har ingen lösning?? Gramantygel/annan hjälptygel.. Rid mer med sitsen, tempoväxlingar
Känner någon igen detta? Kommentera gärna!
______________________________________________________________________
Akut symptom:
Häst som drar åt sidan efter hinder
Grundorsak:
Samma som det ovannämnda problemet, samt att hästen inte har någon självständig ram på den sidan som drar åt (vilket till störta sannolikhet är höger).
Min lösning:
Samma som ovan..
Andra tränares lösningar:
Ställ en person på sidan som hästen bryter ut åt
Samma här, kommentera om du känner igen dig och vad för hjälp du fått!
______________________________________________________________________
Akut symptom:
Häst som är allmänt het, spänd och stressad i ridningen
Grundorsak:
Osäker, känslig, rädd och oförstådd, har ont(?), kliver ej igenom musklerna utan går alltid halva steg, flack och öppen i formen,
Min lösning:
Samma som ovan.. igen! Ta med till ridningen och utbilda ryttaren i finkänslighet
Andra tränares lösningar:
Longera med pessoagjord/annan inspänningstygel, ridning med graman, dra åt snokremmen
______________________________________________________________________
Hur tänker ni när ni läser detta?
Om vi alla börjar skylla mer på våra tränare, istället för att skydda dem, skulle kunskapsnivån höjas eftersom det sätter press på vad som faktiskt är en lösning och vad som är okunskapens genvägar.
Enligt min mening är det katastrof när ens tränare rekommenderar en hjälptygel till sina elever och dessutom använder det själv på sina hästar.. och aj-aj jag vet att jag kliver många på tårna nu och är medveten om att det kan vara lite halvdumt. Jag menar, det är ju precis det jag skrev om i början av detta inlägg, att man inte kritiserar andra och än mindre andras tränare! Men nu gör jag det, som sagt i all välmening, för att jag vill ge er alla, vem ni än tränar för, riktigt duktiga tränare som ger er lösningar och inte nödlösningar 🙂 och sätter man ingen press, sker ingen förändring!
Jag tar än en gång upp ekipaget som jag var hos i veckan, som väckte den sovande björnen i mig, när de har en jäkligt snygg och dyr tävlingsponny, lägger massa pengar på hälsa, träning, utrustning, tävling m.m. men ändå inte lyckas klättra högre upp i klasserna. Vems fel är det? – Hästens? Nej! Kanske deras? Nej! Tränarens såklart 🙂 De lyssnar ju på någon som de antar har svaren de söker och om inte tränaren finner lösningen så får han eller hon väl söka lösningen, eller?!
Problemen med våra hästar sitter i deras kropp och knopp och för att lösa problemet, vad det än är, så behöver de samverka – kroppen och knoppen, vilka de inte gör när man sätter på hästen en hjälptygel, eller “står ivägen” efter hindret för att hästen inte ska dra ditåt.. Ledsen att säga det, alla ni som framtagit, tillverkar och tjänar pengar på hjälptyglar m.m. – men det är inte bra, alls! Dessutom matar ni veterinärvården fint eftersom det är dit hästägarna oftast får vända sig med sina hästar som gått i en felaktig form.
Om man inte vet hur man ska få hästen att fungera så är det VI tränare som ska ge våra elever kunskapen, och inte göra dem beroende av fysiska verktyg, för att lösa problemen. Jag SER hellre att hästar går i en sämre form, rent av fruktansvärd form, än en krökt hals med inspänning/hjälptygel och problemen som frodas under ytan. För om man ser en sämre form så SER man ju att det finns ett problem. Annars luras vi av den där krökta halsen och tror att problemet är löst när den “akuta symptomen” försvunnit. Kanske till och med “formen” håller i sig när man slutar rida med hjälptygeln och då tror man än mer att problemet verkligen är löst. Jag är ledsen att säga det men istället har hästen felbelastat sin kropp på ett annat ställe, vi har alltså flyttat på den akuta symptomen så vi inte ser den, vilket lugnar våra nerver men skadar hästen lika mycket, om inte mer.
Oj, oj! Jag är så spänd på reaktionen hos alla er som orkat traggla er igenom detta inlägg och som vanligt så är kommentarer hjärtligt välkomna 🙂
Kärlek till hästar och människor! Vi kan bättre än såhär <3