Fick en intressant fråga av en kund:


Jag blev alldeles ställd när en kompis som har sysslat mycket med NH hälsade på och i all välmening började skaka frenetiskt på grimskaftet för att få min häst att backa. Jag sade att jag inte vill göra så med mina hästar och hon undrade nyfiket varför? Jaaa… Eehhhm… Det bara KÄNNS inte rätt..?

Hur förklarar du för folk vad du gör med hästarna? Eller, rättare sagt, hur förklarar du varför du INTE sysslar med NH á la Monty, Parelli etc.?

Självklart kommer ett svar som alla kan läsa här 🙂

Mitt svar på detta blir en argumenterande text för varför jag väljer min metod och inte någon av de “vanliga NH”-metoderna, med reservation för att vissa saker kan bli aningens luddigt förklarade eftersom jag ej är helt insatt i “de andra” metoderna.

Så, jag börjar egentligen rakt på sak med det förstnämnda “skaket i grimskaftet/linan” och varför jag inte använder mig av detta, eller gör jag verkligen inte det?!

Jag har ingen aning om varför de andra uppfann skaket, men i min värld heter det vibration eller hand med energi och är istället för ett stilla tryck som är utan energi. En ledhand ska vara inkännande med energi som hästen i fråga behöver just där och då, alltså är vibrationen någonting som har väldigt olika intensitet beroende på situation och reaktion från hästen.

Rätta mig om jag har fel, men jag tror mig minnas att skaket enligt “vanlig NH” skall minska när hästen lyssnar och öka när hästen inte lyssnar, vilket ju såklart känns helt logiskt, men varför det blev ett skak har jag ingen aning om. Jag vet heller inte hur man gör om man vill arbeta nära (på kort tygel) och inte har möjlighet att skapa skaket?! Väl analyserade och informativa svar önskas gärna på detta om ni så har 🙂

Vad jag tror är att de som tränar enligt vanligt NH resonerar så att man inte ska arbeta hästen kort utan hela tiden på lång lina eller tygel. Fin tanke och väldigt sunt och nära naturen eftersom det liknar hästflockens naturliga fria “formgivning” där människan inte är en del av hästens flock, alltså är lång lina mer naturligt för hästen.. (Observera situationstecken kring ordet “formgivning”, som kan vara fel i sammanhanget eftersom det ju ändå är vi som skapat formgivningen – i förhållande till oss människor, i träning från marken eller på ryggen som ryttare, så kanske det borde stå förhållninssätt istället!?)

Problemet löst, om vi väljer att leva tillsammans med våra hästar på en meters avstånd. Ridning kanske kan fungera om vi håller oss i skog och mark, men jag känner mig väldigt osäker på vad fysikens lagar verkligen säger om det – egentligen..

För, problemet med att umgås med våra hästar på “lång tygel” från marken och uppsuttet är att det finns allt för många människor som känner att denna typ av umgänge inte fungerar av olika skäl. Det kan handla om att man finner denna träning mellan häst och människa som anatomiskt inkorrekt/ogynnsamt när man inte på kort tygel eller ledhand får korrigera till korrekt formgivning. Det kan också vara att man önskar göra de saker som det moderna hästsamhället lockar till, så som att passa in, genomföra vardagsrutiner, rida på kort tygel, hantera hästen på kort lina, åka transport, träna, tävla, osv.

Alla faller vi väl mer eller mindre för de där moderna lockelserna, men för mig handlar detta huvudsakligen om hästens anatomi och funktion!!

Det viktigaste vi ska komma ihåg är att vi utsätter hästen för någonting väldigt onaturligt och rent av skadligt när vi “tvingar” dem att umgås med oss vare sig det är från marken eller uppsuttet. Varför? Jo..

När vi hanterar hästen i något sorts huvudlag påverkar vi bland mycket annat käke, nacke, hals, kropp och knopp – och den påverkan, om sanningen ska fram, är enbart negativ om vi inte vet exakt hur hästens anatomi fungerar.

Där är hanteringen på avstånd med “skaket” självklart mer gynnsamt än på en kort inkorrekt tygel. Men om man ska dra det till sin spets är hantering på lång inkorrekt tygel mindre gynnsamt än på en kort inkorrekt tygel. (Uppmärksamma att hantering eller ridning på en kort tygel inte är lika med kort tygel med ett fast tryck vilket jag inte förespråkar!)

Jag vill inte ge någon något dåligt samvete eller få människor att inte våga röra sina hästar. Min tanke är snarare att få alla att förstå hur oerhört viktigt det är att vi lär oss mer om hästens fysik OCH mentalitet, samt deras samband.

Så, åter till huvudämnet.. Varför jag inte väljer “vanlig NH”? För jag finner allt för många brister i detta arbetssätt vad gäller hästens anatomi och då finner jag ingen anledning till att använda mig av det – utan istället lära mig så mycket som möjligt av hästarna själva, läsa, lära och praktisera om det som andra duktiga hästtränare tagit fram i samklang med anatomin och skapa mig en egen träningsmetod av detta <3

Vad gäller alla saftiga detaljer om denna träningsmetod får det bli en hel bok om såsmåning om 😉 ..och fram till dess svarar jag gärna på specifika frågor som ni ställer – som i det här blogginlägget!

De punkter som driver mig i jakten på det perfekta arbetssättet för hästen tillsammans med människan (som ingen lär finna, men som jag ändå söker för det är lite min grej att sikta mot stjärnorna!) är bland annat dessa:

* Hästens anatomi, rörelsemönster, muskler, muskelminne, kognitiv beteendeterapi, hästens naturliga instinkter, hästens anpassningsförmåga, centrerad träning/ridning från marken samt uppsuttet, formgivning, hästens inre organ, hästens inre organs samband med muskulaturen, hovvård, tandvård, friskvård i allmänhet, veterinärvård, alternativvård.. bla bla 😉

Det som stör mig i allmänhet, okej nu känns det som om det här inlägget blir väldigt vasst och det är inte min mening, mer som ett stort uppvaknande för alla hästmänniskor. För det är så mycket vi missar och speciellt har jag märkt hur lite kunskap det finns bland tävlingsryttarna!

..och om tävlingsryttare återkommer jag till i ett nytt blogginlägg som kommer heta “Skyll på tränaren!”. För det finns så många grundläggande fysiska lagar som bryts av kända tränare vars elever lyssnar på, ser upp till och gör som och så hade de kunnat bli så mycket bättre om de fick hjälp av någon som verkligen vet vad de pratar om.

Vad spelar en tränares erfarenhet eller meritlista för roll om de missat ren fakta när det gäller hästens grundläggande anatomi?! Jag personligen hade inte lagt en krona på någon som inte kan förklara VARFÖR! 🙂